Ionuț Pantazi, directorul Adăpostului de câini Balotești: “Cea mai mare realizare, este cam reușit să limitez eutanasierea animalelor.”

Nu exista câini fără stăpân, câinii pe care noi îi numim: “fără stăpân”, “ai străzii”, “comunitari” sau “vagabonzi” aparțin de drept Consiliului Local. Majoritatea acestor câini sunt abandonați pe străzi, pe câmpuri sau se regăsesc în zonele șantierelor de construcții.

După ce am fost lătrat ostentativ de unul dintre câinii Consiliului Local Balotești, lăsat liber pe str. Intrarea Punții, m-am hotărât să îl contactez pe dl Ionuț Pantazi, directorul adăpostului de animale Balotești. Dl. Pantazi, prin firma sa, HORTI SEMNATURA SRL, are contracte pentru “Servicii veterinare adăpost pentru câini” cu Comunele Balotești, Snagov și Corbeanca.

Discuția telefonică pe care am avut-o a fost una constructivă. Știind situația din teren, numărul mare de câini “vagabonzi” din Balotești, am aflat o parte din problemele și rigorile legislative cu care se confruntă hingherii.


Cosmin Matache: Ce poate face un cetățean care este agresat de un câine?

Ionuț Pantazi: Persoana trebuie să se adreseze autorităților locale pentru a oferi informații despre câine și locație. Apoi suntem contactați pentru a identifica animalul și, dacă este posibil, extragerea lui de pe stradă și mutarea într-un adăpost. Acest proces poate dura și câteva zile pentru că sunt implicați mai mulți specialiști.

În cazul în care câinele este foarte agresiv, va trebui tranchilizat. Pentru prepararea substanței anestezice se solicită ajutorul unui medic veterinar care va supraveghea procesul de prindere. Durează în jur de 10 minute de la momentul injectării până când substanța își va face efectul. De aceea evităm să recurgem la tranchilizare în apropierea DN1, a unor terenuri private sau în zonele unde sunt culturi agricole pentru ca riscăm să provocam un accident sau sa pierdem câinele.

Prinderea cu lațul, chiar dacă pentru iubitorii de animale pare barbară, este o soluție de compromis, zbaterea animalului fiind o reacție instinctivă, nu una cauzată de durere.

Cosmin Matache: Se poate vizita adăpostul din Balotești? Pot ca jurnalist să realizez un reportaj?

Ionuț Pantazi: Am convenit cu autoritățile locale să permitem accesul doar persoanelor care sunt interesate de adopția unui câine. Accesul jurnaliștilor și filmarea nu sunt permise din cauza incidentelor neplăcute din trecut. Imaginile și declarațiile pot fi scoase din context iar realitatea să fie denaturată.

Sunt niște câini în niște cuști! La momentul actual acesta este bugetul pe care îl avem alocat. Nu ne permitem luxul din alte țări, Germania sau Dubai, pentru a oferi câinilor plimbări individuale sau spațiu de 100m2.

Cea mai mare realizare, este cam reușit să limitez eutanasierea.

Cosmin Matache: Cum se desfășoară procedura de adopție?

Ionuț Pantazi: Câinii care sunt în adăpost, în măsura bugetului și a disponibilității doctorilor veterinari, sunt vaccinați și microcipați pe numele localității. Persoanele care doresc să adopte un câine, fie pentru companie sau pentru pază, o pot face vizitând adăpostul.

Cosmin Matache: Ce câini sunt adoptați?

Ionuț Pantazi: De obicei se adoptă câinii metis care seamănă cu cei de rasă. Omenii adoptă câini pentru a păzi șantierele. Pe câinii urâți nu îi adoptă nimeni!

Cosmin Matache: Cei care adoptă un câine sunt obligați să-i treacă pe numele lor?

Ionuț Pantazi: După ce o persoană adoptă un câine are o perioadă de acomodare cu animalul. Dacă se înțelege cu el, îl poate păstra și apela la un medic veterinar pentru a-l trece pe numele lui. În cazul în care nu se înțelege îl poate readuce la adăpost.

Cosmin Matache: Cine abandonează câini?

Ionuț Pantazi: Cei mai mulți câini sunt abandonați de persoanele care se folosesc de ei pentru a păzi șantierele apoi, când construcțiile sunt finalizate, câinii sunt abandonați.


Problema câinilor vagabonzi din Balotești este una reală însă controversată. O parte din acești câini au păzit șantierele din zona și apoi au fost abandonați. Alții sunt aduși de la București sau din localitățile din apropiere. Câinii de pe stradă care nu au stăpâni aparțin Consiliului Local Balotești. Prin taxe și impozite, cetățenii contribuie activ pentru cazarea și hrana câinilor vagabonzi. Iubitorii de animale preferă ca aceste animale să fie lăsate pe stradă decât să fie ridicate de hingheri și închise într-un adăpost.

Consiliul Local se implică în colectare câinilor atunci când apare un incident însă nu are forța și viziunea necesară pentru a stopa fenomenul de abandonare a animalelor de companie pe străzile din Balotești.