Ședință extraordinară a Consiliului Local Balotești, cu privire la anunțul de creștere a tarifelor practicate de Apă Ilfov

Astăzi, 09 ianuarie 2023, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Balotești, cu privire la anunțul de creșterea tarifelor practicate de Apă Ilfov, furnizorul județean pentru serviciile de apă potabilă și canalizare.

La ședință au participat 10 consilieri locali, 9 de la PSD și dl. Ghiță Cătălin de la USR. Cei 3 consilieri locali de la PNL, unul de la PSD și unul PMP au absentat nemotivat.

Consilierii locali au votat delegarea dl. Primar, Cristian Pretorian, pentru a convinge conducerea Apă Ilfov să reanalizeze tarifele pe care Apă Ilfov le va practica începând cu luna februarie.

Dl. Primar a menționat că atât Guvernul cât și administrațiile publice locale și centrale trebuie să găsească soluții pentru a ajuta populația, nu de a o împovăra cu creșteri de preturi și de taxe. Soluția propusă de d-lui este e reanalizarea strategiei tarifare și amânarea aplicării tarifului.

Dl. Consilier Răzvan Costache (PSD) a precizată că trebuie să includă în solicitare și argumente precum: lipsa presiunii în lunile de vară, calitatea slabă a apei potabile precum și faptul că lucrările de extindere a canalizării bat pasul pe loc.

În completare dl. Primar a precizat că Primăria Balotești a executat în anii anteriori peste 100 km de canalizare în timp ce Apă Ilfov și a sumat doar 16 km care nu au fost finalizați. Totodată a acuzat faptul că ADIA ILFOV a investit în comuna Snagov amânând executarea lucrărilor din Balotești.

Dl. Consilier Cătălin Ghiță (PSD) adăugat că Apă Ilfov trebuie să țină cont și de faptul că a fost pandemia, a venit războiul în Ucraină și vor veni crize economice propunând o mărire de doar 5%, egală cu inflația.

Președintele Organizației Locale LEU Balotești, Niculae Nicușor, a propus ca Balotești-ul să iasă din Asociația de Dezvoltare Inter-comunitară Apă-Ilfov, pentru a gestiona local furnizarea apei potabile și a canalizării. Dl. Primar i-a răspuns că a fost luat în calcul acest aspect însă costurile ieșirii din asociație sunt foarte mari și, ulterior, obținerea avizelor va fi dificilă.

În urma participării mele la ședința Consiliului Local Balotești, ascultând discuțiile dintre consilierii locali, mi-a dat seama că jocurile sunt politice. În ADIA – Asociația de Dezvoltare Inter-comunitară Apă-Ilfov – sunt 27 de localități din județul Ilfov, reprezentate de primari, iar majoritatea covârșitoare sunt din PNL. Doar Balotești-ul și comuna Tunari au primari din PSD (ASL).

O amânarea a practicării tarifelor este puțin probabilă dacă nu vor există mai multe voci în acest sens, din partea primăriilor și a societății civile.

sursă foto: site-ul ADIA Ilfov

Editor: Cosmin Matache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *