Atenție, căsătoriile pot fi anulate dacă un funcționar al Primăriei nu a îndeplinit o procedură simplă
Știm cu toții că digitalizare dă, de cele mai multe ori, bătaie de cap funcționarilor din Primării, doar ne-au trebuit 32 de ani ca să scoatem “dosarul cu șină” din administrația locală și centrală.
Legea, însă dorește să ține pasul cu digitalizarea și impune realizarea anumitor proceduri prin intermediul Monitorului Oficial Local.
Revenind la subiectul de astăzi, dacă vrei să te căsătorești trebuie să declarări la Primărie intenția prin completarea declarației de căsătorie. Oficierea căsătoriei poate avea loc după expirarea termenului de 10 zile, în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie cât și ziua în care se oficiază căsătoria, sau, pentru motive temeinice, înainte de împlinirea acestui termen, însa nu trebuie să depășească 30 zile calendaristice.
Conform Codului Civil, Art 283 Publicitatea declaraţiei de căsătorie, “(1) În aceeaşi zi cu primirea declaraţiei de căsătorie, ofiţerul de stare civilă dispune publicarea acesteia, prin afişarea în extras, într-un loc special amenajat la sediul primăriei şi pe pagina de internet a acesteia unde urmează să se încheie căsătoria şi, după caz, la sediul primăriei unde celălalt soţ îşi are domiciliul sau reşedinţa.”. Iar în articolul 285 se precizează că: “1) Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite.”
Deci, căsătoriile trebuie să fie afișate cel puțin 10 zile, pe site-ul Primăriei, la secțiunea special dedicată din cadrul Monitorului Oficial Local: “Alte documente”, submeniul: “Declarații de căsătorie”.
Verifică dacă funcționarul public ți-a publicat în Monitorul Oficial Local declarația de căsătorie conform legislației din România, ca să nu ai surprize neplăcute.
Pentru Balotești adresa este: https://emol.ro/…/publicarea-declaratiilor-de-casatorie…